EHIC

Met de European Health Insurance Card (EHIC) toon je aan dat je verzekerd bent voor zorgkosten. Mocht je medisch noodzakelijke zorg nodig hebben, dan versnelt de EHIC pas de administratieve afwikkeling.

De EHIC is geldig binnen de EU, de Europese Economische Ruimte (Noorwegen, IJsland, Liechtenstein) en Zwitserland. Je hebt dan recht op medisch noodzakelijke zorg onder dezelfde voorwaarden die in de wetgeving van het betreffende land van toepassing zijn. Je kunt de pas ook gebruiken in Australië.

Voor wie geldt de EHIC?

Iedereen die een ik! Zorgverzekering heeft en voor een bepaalde periode naar het buitenland gaat, (bijvoorbeeld voor vakantie of werk), kan een EHIC krijgen. Dit geldt niet als de zorgverzekering is opgeschort of beëindigd. De EHIC is persoonsgebonden. Je vraagt de kaart dus voor elk gezinslid apart aan.

Waar heb je recht op met de EHIC?

U kunt uw EHIC alleen gebruiken als uw basisverzekering geldig is op het moment van de behandeling en in de landen waar de EHIC geldig is. U hebt dan recht op spoedeisende zorg die in het wettelijke verstrekkingenpakket zit. Dit recht hebt u op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europeese Parlement. Richtlijn 2011/24EU. Let op de EHIC is niet bedoeld voor planbare zorg.

Aanvragen en geldigheid

Voortaan ontvang je een gecombineerde Zorg- en EHIC pas in één. De 2-in-1 zorgpas is 3 jaar geldig, na deze 3 jaar ontvangt je vanzelf een nieuwe pas.

Vraag hier je EHIC aan    


Je ontvangt de EHIC binnen 4 werkdagen.

Ben ik verplicht een EHIC aan te vragen?

Geldt de EHIC voor mijn hele gezin?

Heb ik naast mijn EHIC ook een reisverzekering nodig?

Hoe lang duurt het voordat ik mijn EHIC ontvang?

Hoe lang is mijn EHIC geldig?

Hoe vraag ik de EHIC aan?

Ik ga voor een tijdje naar het buitenland. Heb ik een extra verzekeringsbewijs nodig?

In welke landen is de EHIC geldig?

Kan ik binnen één periode meerdere kaarten aanvragen?

Kan ik mijn EHIC laten versturen naar een ander adres?

Mijn kaart is gestolen/verloren. Wat moet ik doen?

Moet ik een andere kaart aanvragen als ik naar een land ga waar de EHIC niet geldig is?

Waar geeft een EHIC recht op?